Vandretur #2: Mühlenbeck

Man bør tage S8 til Mühlenbeck-Mönchmühle engang. Så kan man sige: “Hej, jeg har været i Mühlenbeck-Mönchmühle.” Hvilket er en udmærket tungebrækkende tyskøvelse plus en god isbrækker i et hvilket som helst selskab.

IMG_3912
Schloss Dammsmühle. Det neobarokke slot står bare derude og forfalder. Sidst det var i brug var for ca. ti år siden, hvor det dannede ramme for et veteranbil-show med tilhørende rock’n’roll-koncert og videre i den dur. Altså en gedigen omgang red neck-dyrkelse. Der er også optaget en del film derude.

Og når man nu er der, i Mühlenbeck-Mönchmühle, kan man jo gå en tur op gennem byen, forbi bageren, og lige omkring bygrænsen finde stien, der hedder så meget som Rundweg Mühlenbeck Dammsmühle, og som fører ud til de tre små søer, der ligger nord for byen.

Dermed kommer vi ud i det klassiske Brandenburg. Der er let sandet, og her og der er der småvådt (når det har regnet meget, eller vi befinder os i en de fugtige årstider), dog som regel aldrig mere, end at en let afvigende bue kan føre en uden om den verschlammte sti-del. Og sådan går det derudad.

IMG_3899
En eller anden svamp. Tyk og solid som en træplade. Man kunne bygge reoler med den.

LPG-stilen

Tranerne fouragerede på en af de enorme marker, der er i området, ja, som man finder overalt i det gamle DDR. Der er tale om LPG-Felder, Landwirtschaftliche Produktionsgenossenschafts-marker, altså landbrugsområder, der i bonde- og arbejderstatens storhedstid blev fraranet bønderne, overgivet til fællesskabet og derefter fusioneret. Og som selvfølgelig også passer et moderne, rationelt landbrug i Vesten i dag særdeles godt. Så ingen ko på isen der. Men ensformige er de. Monokultur i dit ansigt. Men jo formildet af de brandenburgiske søer og skove.

Det gamle jagtområde

Vi er godt 25 km nord for Berlin her. Dermed befinder vi os på grænsen til et traditionsrigt jagtlandskab. Kejser Wilhelm II skød hjorte og vildsvin her. Det samme gjorde nazi-toppen. Og derefter DDR-spidser, herunder Honecker og Stasifolk. Sidstnævnte indrettede det gamle neobarokke slot, der var turens egentlige mål (man er jo en ruin-aficionado) efter deres eget hoved. Schloss Dammsmühle, hedder det. Det er oprindeligt fra midten af 1700-tallet. Tårnet er fra slutningen af 1800-tallet.
Også den nyere, internationale kapital er repræsenteret i slottets skødehistorie, idet det har været i en englænders hænder, nemlig Unilever-direktøren Harry Goodwin Hart. Men han var jødisk gift, så ægteparret forlod etablissementet i 1938. Den tyske stat overtog slottet, forærede det til Himmler, men om han nogensinde har været der vides ikke. Efter krigen rykkede Den Røde Hær ind, og de overdrog det til DDR-regimet i slutningen af 1950’erne. Stasi-folkene vurderede bygningen – og fandt den værdig til at fungere som base for deres egne fritidsaktiviteter, herunder jagt, og som gæstehus for socialistiske venner.

Det er formentlig også Staatssicherheitsdienst, der har bygget de i nærheden af slottet beliggende klassisk grimme to-etagers Plattenbau-klodser. Jeg har set identiske blokke både ved den Olympiske Landsby, ved Honeckers gamle jagthytte, Wildfang, og mange andre steder. Også her står de åbne og er lige til at gå ind i. Men ærligt talt: antallet af dem i Berlins omgivelser gør, at jeg efterhånden er blevet småblasert, jeg entrer dem, fordi ‘det skal man jo gøre, når man nu er der’, men har ingen forventninger om at finde noget af interesse. Alt, hvad der kan minde om DDR-tiden, som ikke er mur- og nagelfast, er forlængst fjernet af souvenirjægere. Og ‘skov_set_inde_fra_moderne_ruin_gennem_manglende_ruder’ er et fototema, der efterhånden fylder en del i mit arkiv. Her er dog lidt fra stedet:

 

Jagtslottet derimod, sådan en herlig baldret (neo)barokbygning, ser man ikke hver dag! Det er stadig mere stateligt end Stasiligt. Men desværre umuligt at komme ind i. Bortset fra den gamle keglebane:

IMG_3894
Keglebanen. Bemærk den snedige automatik ude til venstre, der var her kuglerne landede, efter at de havde væltet keglerne oppe for enden af banen. Eller ikke væltet nogen. (Skulle jeg have fjernet den gule plastpose, før jeg tog billedet? Jeg synes det ikke. Den hører til.)

Nu er slottet ejet af en investor, der lader det forfalde, formentlig til det opnår en vis værdi. Hvorefter det sælges. Til en hovedrig fond. Der så restaurerer det. Og så videre.

Man kan læse nærmere om slottet og det hele her. Og finde den vandrerute, der inspirerede os her. Vi forlængede turen med et par kilometer, landskabet lægger op til det.
Skiltningen er her som alle steder omkring Berlin temmelig god. Det lader sig gøre at improvisere.

Indtil ændringen indtræffer

Vi tog S8 tilbage til byen igen. Mange steder langs sporene finder man nøgne, forblæste, tilgroede arealer.
Om 20 år sikkert vil der her ligge store, moderne lejlighedskomplekser. Og en koncerthal a la Mercedes Benz-Arena vel også? Og man kan køre ud til et nyrestaureret slot ved Mühlenbeck-Mönchmühle og leje robåde måske, og en fiskestang, og bagefter kan man gå ind og få masseret sin krop på en bænk i kurbadenes fugtige luft.

Det vil være til glæde for mange. Os, der tænker, at den slags steder er der rigeligt af, kan hygge os med det forfaldne, indtil ændringen indtræffer.

 

 

SELVREKLAME
Jeg skriver løbende om forskellige ture, man kan foretage uden for Berlin. Der er typisk tale om vandreture på ca. 15 km. Man kan som regel forkorte eller forlænge efter behov. Hovedsagen er: Tag derud! Der er mægtig dejligt derude. Og der gemmer sig ofte mange spændende historier. Om munke, konger, kejsere og nazister. Men også DDR-tiden har efterladt mange interessante spor.

Her er en liste over de andre artikler i serien:

  1. Döberitzer Heide – det fredede hede- og skovområde vest for Spandau (m. regionaltog)
  2. (denne)
  3. Alt Kladow – bådtur til den anden side af Havel fra Wannsee (m. S1, S7, regionaltog)
  4. Beelitz – rundt om Seddiner See og til aspargesbyen (m. regionaltog)
  5. Strausberg – vandretur langs forskellige søer (m. S5)
  6. Werder an der Havel – vindyrkning i området, historisk og i dag (m. regionaltog)
Reklamer

5 thoughts on “Vandretur #2: Mühlenbeck”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: